Zvíře v nouzi

12.11.2012 07:15

 

Po ukázce dravců, které se naše škola zúčastnila, si pro 2. stupeň připravili žáci a žákyně 8. ročníku přednášku o zvířatech v nouzi. Podělili se s námi o zajímavé informace a nechyběl ani krátký test našich znalostí. Následující článek pro nás připravil žák 8. ročníku Míra Mikula.

 

Co udělat, když najdete osamocené zvíře?

 Našli jste raněné zvíře ve volné přírodě? Pomoc najdete v Národní síti záchranných stanic. Najedete-li kurzorem na mapu, objeví se Vám kontakt na nejbližší stanici. Pokud si opravdu nevíte rady, volejte centrální dispečink záchranných stanic tel.: 774 155 155. Zachraňuje poraněné volně žijící živočichy s cílem jejich opětovného vypuštění do přírody. Pečuje o trvale hendikepovaná zvířata.

Přidružené stanice

Přidružené stanice nemají vlastní svěřené území v rámci Národní sítě, smluvně jsou vázány na některou z členských stanic Národní sítě. Jejich povinnosti vyplývají z této smlouvy – většinou jde o zajištění péče o určitou specifickou oblast nebo o určitou skupinu živočichů

Členské stanice

Vykonávají svoji činnost na určitém území – minimálně na území 3 obcí s rozšířenou působností. Území působnosti jednotlivých členských stanic se vzájemně nepřekrývají, navazují na sebe a území všech stanic dohromady obsáhne celou Českou republiku. Na svěřeném území stanice ručí (na základě dlouhodobé smlouvy mezi stanicí a ÚVR ČSOP) za poskytnutí odborné péče všem nalezeným hendikepovaným živočichům volně žijících druhů obratlovců s výjimkou jelena, losa a medvěda. Záchranné stanice spolupracují s orgány státní ochrany přírody, zejména s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Státní veterinární správou, Českou inspekcí životního prostředí a dalšími. K lepšímu pokrytí svěřeného území mohou stanice na tomto území zřizovat sběrné stanice či uzavírat smlouvy s jinými subjekty (viz Přidružené stanice).