"Zdobení" těla (posl.)

15.02.2013 14:57

Podkožní implantáty

Libor Svačina (9.)

Dnes je možné implantovat šperky různých tvarů. Třeba jedna žena si dala implantovat pod kůži boxera. Výsledky jsou neuvěřitelné. Můžete vypadat i jako postavy ze seriálu Star Trek. Můžete mít i růžky, vyvýšeniny. Někteří lidé implantáty kombinují s tetováním a vytvářejí někdy děsivé efekty. Dnes už má implantáty asi 50 000 lidí. Dřív se implantovaly šperky z chirurgické oceli, ale dneska se používá i teflon nebo silikon. Napřed odborník, pomocí skalpelu provede mělký řez v podkožní vrstvě kůže, pak s pomocí chirurgického náčiní vytvoří prostor pro implantát. Implantát je vytlačen do toho prostoru a kůže je sešita.

(ukázka ocelových implantátů na hlavě)

 

Tunely a roztahováky

Matěj Horvát, Kája Čížek (6.)

Vyrábějí se do šířky 5-40 mm

Vyrábějí se z těchto materiálů: chirurgické oceli, červenobílého korálu,  achátu, rohoviny vodního buvola, perleti, fima, gumy, plastu, bambusu atd.

Jaká je tedy ideální rychlost roztahování uší?

Co člověk, to jiné ucho a jiné reakce. Roztahování je vysoce individuální záležitost a každý by si měl najít své vlastní tempo, které mu bude vyhovovat (a především bude vyhovovat roztahovanému uchu). Většinou se udává minimálně jeden měsíc na jeden milimetr. Rozhodně vždycky počkejte, až se ucho úplně zahojí a potom teprve roztahujte dál. Nikdy, ale vážně NIKDY nezkoušejte ouško roztáhnout najednou o víc než jednu velikost. Věřte, že nepříjemné následky v podobě natrženého ucha za to vůbec nestojí, tudy cesta prostě nevede.

 

Způsob roztahování
Nejčastěji se k roztahování ušních dírek používají tzv. roztahováky – náušnice, které se od užšího konce plynule rozšiřují až k požadované velikosti. Ouško si předem promastěte šetrným olejem (např. jojobovým) nebo krémem, nejlépe neparfémovaným. Roztahovák posunujte vždycky jenom o kousek, v žádném případě ho do ucha nervěte násilím. Pokud ucítíte bolest nebo nepříjemné napětí, okamžitě přestaňte a vraťte se k menšímu průměru. Hrát si na hrdinu a nechat roztahovák v nateklém, zarudlém nebo dokonce krvácejícím uchu (a se zaťatými zuby tajně doufat, že to přejde) by se vám mohlo šeredně vymstít. Co se týče materiálů, mezi nejšetrnější a nejdoporučovanější patří titan, niob, kvalitní chirurgická ocel a také teflon. Právě teflonové pásky můžou být skvělým pomocníkem při roztahování větších průměrů, kdy už je problém sehnat kvalitní roztahováky. Páskou jednoduše omotejte svůj plug nebo tunel a vraťte ho zpět do ucha. Stačí omotat jednou až dvakrát, tenkou vrstvou, a tento postup zase za několik dní zopakovat.

 

Péče o uši
Během roztahování si vaše ouška zaslouží zvýšenou péči, přece jenom je to nezanedbatelný zásah do jejich přirozené struktury. Neocenitelnou službu vám prokáže mořská sůl rozpuštěná v teplé vodě (zhruba 1 lžička na 1 šálek, moc soli naopak škodí). Do připraveného roztoku ucho 2 - 3 x denně tak na 15 minut ponořte. Podrážděná tkáň se tak rychleji zahojí, přičemž se rovnou odplaví nečistoty. Spousta lidí nedá dopustit na antibakteriální mýdlo (u nás např. Protex), což je další výborný prostředek k čištění. S rozmazlováním nepřestávejte, ani když je ucho zahojené a vy se rozhodnete s roztahováním skončit. Fajn způsob, jak udržet ucho zdravé a silné, je vyndat náušnici na pár hodin denně ven... nejlíp přes noc. Obnoví se tak průtok krve a zásobování kyslíkem a živinami do celého lalůčku. Podobný účinek mají taky každodenní masáže za použití jemného oleje. Velké oblibě se těší hlavně jojobový olej, který má skoro stejné složení jako lidský kožní maz a hodí se i pro alergiky. Sáhnout můžete i po dalších olejích s vysokým obsahem vitaminu E, známého bojovníka proti vzniku jizviček. Třeba po mandlovém. 

 

 

 

Tunely

Míša Ivaniczová (6.)

Co s dírami nad 8 mm?

Existuje nemálo jedinců, kterým se podařilo stáhnout i větší dírky. V každém případě ale spíš počítej s tím, že takové štěstí mít nebudeš. Maxi díry mají tendenci stáhnout se zhruba o 50% své původní velikosti.

Pokud zatoužíš po tunelem neposkvrněném lalůčku, řešením pro tebe může být chirurgický zákrok spočívající v sešití. Je východiskem i pro nešťastníky, kterým se v důsledku nepřiměřeného roztahování spodní tkáň protrhla. Každý z nás má jiné predispozice, pružnost tkáně je genetickou záležitostí. Během života se dá ovlivnit hlavně výživou.

Obě veličiny ovlivní míru prověšení a tím pádem konečný průměr dírky. Jinými slovy, když budeš pět let nosit v uchu ocelovou podkovu o tloušťce 8 mm, dírka se ti prověsí a ve skutečnosti bude větší... Pokud tohle nechceš, zvol raději lehčí materiály (např. fimo).  Pokud si však necháš kus tkáně odstranit chirurgicky, dírka se ti nestáhne.