Velké překvapení

05.10.2012 08:02

„Po čtvrté vyučovací hodině odcházíme na zámecké terasy.“ oznámila nám paní učitelka hned čtvrtý den nového školního roku 2012/2013. Nevěděli jsme přesně o co jde, jen, že se jedná o vystoupení tanečníků z Cookových ostrovů.

Na zámeckých terasách se nám nejprve představili domorodí bojovníci s pomalovanými obličeji, které doprovázely čtyři ženy v tradičních oděvech. S pomocí překladatelky nám přiblížili své zvyklosti a tradice a představení mohlo začít :-)

Při nečekaných výpadech s pokřiky a vyplazeným jazykem se dokonce několik dětiček z Mateřské školky rozplakalo. Ti starší se sice smáli, ale ocitnout se tváří v tvář bojovníkovi několika „šťastlivcům“ určitě nezáviděli :-)

Druhou částí představení bylo vystoupení kapely z Cookových ostrovů. „Kapelmajstr“ nám vysvětlil, jak který bicí nástroj vyrábějí, jak se na něj hraje a dokonce nás učil jeho název v jejich řeči. Dozvěděli jsme se například, že ještě donedávna se na jeden z bubnů používala žraločí kůže. Tanečnice a tanečníci v pestrobarevných kostýmech, kteří kapelu doprovázeli, zaujali svými pohyby určitě všechny. Brzy se vlnil v rytmu exotické hudby téměř každý z nás.

Návštěvníci z Cookových ostrovů nás svou přítomností potěšili necelé dvě hodiny a myslíme si, že se jejich vystoupení líbilo opravdu všem, žákům, učitelům i ostatním přihlížejícím. Jako příjemný bonus se mohl každý, kdo měl zájem, s milými cizinci na památku vyfotografovat.

Zpátky do školy jsme odcházeli nabyti dojmy a už teď se těšíme na další příjemné překvapení, které nám naše škola připraví :-)

 

Kolektiv autorů školních novin