Dravci

12.11.2012 07:12

Autor: Sabina Flaksová, 8. ročník

 

Ve středu 31. 10. 2012 jsme měli akci o dravcích. První hodinu jsme se učili, pak jsme ještě byli chvilku ve škole, nasvačili jsme se a šli se obléknout. Poté jsme se vypravili na fotbalové hřiště. Když jsme tam dorazili, stoupli jsme si do kruhu okolo ptáků, kteří seděli na bidýlkách. Přišel tam jejich cvičitel, představil se nám a řekl nám, jak se ptáci jmenují.  Když nám o nich něco řekl, dal nám pár otázek a děti vyhrávaly různé ceny. Jeden chlapec ze 4. třídy odpověděl správně na otázku a na konci představení si mohl vypustit jednoho dravce do vzduchu a pak si ho zase přivolat. Správná odpověď na další otázku zazněla od žákyně 6. třídy, která si mohla přivolat sovičku na rukavici. Když skončil sokolník se svými otázkami, šli jsme si stoupnout podél hřiště za připravenou šňůru a pozorovali jsme jak cvičitelé dravce vypouští. Nejdřív je pouštěli jeden po druhém na rukavici, potom volně a dravci museli ulovit falešnou lišku. Pak je pouštěli jen tak, aby si létali.

Po této ukázce přivolali výherce – čtvrťáka, dali mu rukavici, na kterou posadili dravce a musel říct: „Leť, ptáku, leť.“ Když ho měl přivolat, tak mu pták sedl na strom a nechtěl letět zpátky. Výherce, říkali mu sponzor, na něj musel volat: „ Vrať se, prosím, vrať!“ po krátké chvíli se mu ho podařilo přivolat. Další na řadu přišla dívka ze šesté třídy a volala si na ruku sovu pálenou jménem Alf.

Na konec nám ještě ukázali pár dravců, rozloučili se s námi a my šli pomalu zpátky do školy. Ve škole si naše třída připravila pro ostatní prezentaci o zvířatech v nouzi. Pověděli jsme jim pár zajímavostí o tom, jak se zachovat, setkáme-li se se zvířetem v nouzi, také jsme jim rozdali křížovky, které děti doplňovaly. Součástí prezentace byl také kvíz o tom, co se během vyprávění o zvířatech dozvěděli. Potom nám zazvonilo a šli jsme domů.