DRAVCI

09.11.2012 07:58

 

 

Žaneta Sokolová, 8. ročník

 

Dne 31. 10. 2012 byla naše škola spolu s mateřinkou na ukázce dravců. Dravci byli přivázáni na bidýlku za obě nohy. My jsme si všichni stoupli do kolečka kolem nich a první sokolník nám nějaké dravce popsal a upozornil nás, že proběhne také menší soutěž.

Přišel druhý sokolník a řekl nám více informací o dravcích, o jejich potravě, způsobu života, letu, stavbě těla a podobně. Pak nám dával různé otázky a my měli odpovídat. Vyhrát jsme mohli pexesa, bločky a menší věcné ceny, dva šťastlivci dokonce také možnost vypustit, nebo naopak chytit dravce na ruku. Takové štěstí měla Alena Oláhová ze 6. třídy, kterou pojmenovali „oběť“ a Martin Kreutzer ze 4. třídy, který byl za „sponzora“.

Poté nám ukazovali, jak dravci loví, třeba kunu nebo lišku. Také pouštěli sovu pálenou, která létala z kůlu na kůl, všichni si jí fotili a nakonec přistála na hlavě mému spolužákovi Tomáši Stanislavovi.

Také nám ukázali ptáka jménem karanču, který probíhal mezi námi. Jen tak si poskakoval.

Potom zavolali „sponzora“, dali mu rukavici, nějaké pokyny a se slovy: „Leť, ptáku, leť! vypustil ptáka, myslím, že luňáka do vzduchu. Přivolával ho slovy: „Vrať se, prosím, vrať“. Pták byl trochu neposlušný a vrátit se mu moc nechtělo. Pořadatelé vysvětlovali,  že právě proto ho vypouštěl sponzor, a že když se pták nevrátí, bude ho muset zaplatit. Vše bylo samozřejmě jen z legrace a pták se nakonec k majitelům vrátil. Nakonec nám ukázali supa, který létal ze strany na stranu.

Když ukázka skončila, hodila jsem omylem panu učiteli Rudolfovi sněhovou kouli za krk, a i když jsem se omluvila, tak mě stejně celá devítka zkoulovala! Poté jsme šli do školy, kde jsem si spolu se svými spolužáky Sabčou a Mírou připravili pro ostatní prezentace na téma Ochrana zvířat.

A to je vše.