3x Valentýn

14.02.2013 08:00

DEN SVATÉHO VALENTÝNA

Matěj Horvát (6.)

Svátek svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn), se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.

 

Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.

 

SVATÝ VALENTÝN

Ríša Kočí (6.)

Svátek svatého Valentýna se slaví 14. února a kolem života i smrti tohoto světce panují dodnes značné nejasnosti. Valentýn pravděpodobně žil v době vlády císaře Claudia II. v polovině 3. století n.l. a byl kněz. Dále se ale jednotlivá tvrzení od sebe výrazně liší, takže lze jen spekulovat, která z legend nejlépe vystihuje jeho skutečný příběh i to, kdy a jakým způsobem vlastně zemřel.

 

Podle jedné z pověstí byl svatý Valentýn urozený Říman a mimo svoji službu Bohu také uznávaný a věhlasný léčitel pakostnice a padoucnice. Svých zázračných schopností dosáhl údajně poté, co jednoho mrazivého zimního dne, kdy k němu přišel, chatrně oblečený a na kost promrzlý muž, ani na chvíli nezaváhal, svlékl své šaty a daroval je nebožákovi, který s díky odešel. Téhož dne se objevil jinoch zářící jasem nebes a pravil: „Zde vracím oděv, kterým jsi dnes Ježíše samého podaroval, za to propůjčil ti milost léčit dnu a padoucnici.“

Jeho věhlas se po čase velmi rozkřikl a donesl se až k urozenému Atéňanovi Kratonovi, jehož nemocnému synovi nikdo nedokázal pomoci. Valentýn ho zázračně uzdravil a na důkaz vděčnosti se stal Kraton i s přáteli Prokulusem, Efebusem a Apolusem jeho žáky a nechali se jím pokřtít. To se však nezamlouvalo senátu, který Valentýna nechal uvrhnout do žaláře a setnout. Jeho oddaní žáci pak tělo světce pochovali v kostele v Terni.

 

VALENTÝN

Míša Ivaniczová (6.)

14. února se slaví Den svatého Valentýna.

Podle legendy byl Valentýn kněz, který tajně přes zákaz císaře Claudia II., oddával vojáky s jejich snoubenkami. Činil tak zamilované snoubence šťastnými. Valentýn byl však zatčen a 14.února 269 popraven.

K památce sv. Valentýna se váže svátek zamilovaných, který je 14.února slaven.

 Blíží-li se 14.únor, vzpomeňte si rychle, komu se v tento den ozvat. Není to jen přítelkyně či manželka. Valentýnské přáníčko jistě ocení i maminka nebo babička.